Teams

Teambegeleiding en ontwikkeling

In ieder team zijn er voorbeelden van verschillen in cultuur, hiërarchie, ambitie en ervaring. TalkFirst helpt hiermee om te gaan en juist te kijken naar de kansen en mogelijkheden. Hoe? Door echt met elkaar in gesprek te gaan. Klinkt logisch. Toch lukt het in de praktijk lang niet altijd om daar de tijd voor te nemen. Aan het koffieapparaat zijn we eerlijker dan in vergaderingen en we voeren ‘top down’ beslissingen door omdat het snel moet. Elkaar aanspreken op gedrag gebeurt meestal niet omdat de veiligheid ontbreekt. Het is een kleine greep aan voorbeelden die iedereen, uit elke laag van de organisatie, kent en verder aan kan vullen.

Maar wat nou als die veiligheid er wel zou zijn? Mensen echt durven te zeggen wat ze vinden? Dat we gebruik kunnen maken van de verschillende meningen om een besluit te nemen waar iedereen zich in kan vinden? Dat we de gesprekken niet meer bij het koffiezetapparaat of stiekem achter de computer voeren, maar mét elkaar?

TalkFirst helpt jou als neutrale begeleider met het voeren van deze gesprekken, over de échte thema’s die besproken moeten worden. Dat gebeurt onder andere met de Deep Democracy methode. Deze methode zorgt ervoor dat alle meningen en inzichten op tafel komen.

Juist in tijden dat er veranderingen aankomen of implementatietrajecten gaan starten, is het ontzettend belangrijk om mensen mee te nemen. Bij voorkeur al bij de start van een verandering of implementatie. Als mensen zich echt gehoord voelen, is de kans dat het draagvlak voor de veranderingen en beslissingen toeneemt, alleen maar groter. Je kunt je misschien voorstellen dat de start van veranderingen gemakkelijker verloopt, resultaten sneller worden behaald en dat de werksfeer alleen maar prettiger zal zijn. 

Een greep uit de vragen die TalkFirst krijgt:

 • Wij staan aan het begin van een grote verandering, hoe betrekken wij onze mensen op de juiste manier?
 • Ik merk dat er een hoop ‘gedoe’ is in mijn team, maar ik krijg de vinger niet op de zere plek.
 • Wij middenin een veranderingsproces, maar er is veel weerstand op onze nieuwe plannen, hoe zorg ik dat de weerstand verdwijnt?
 • Wij hebben als team veel ambitie, maar hoe komen wij samen naar een hoger prestatieniveau?
 • Wij willen graag een teamdag faciliteren, kan jij ons daarbij helpen?

Conflicten

De neutrale begeleider

Overal waar mensen samen zijn, is er kans op een meningsverschil of onenigheid. Op het werk worden we samengebracht met mensen die we niet zelf gekozen hebben en doen we de dingen die van ons worden verwacht. Er zijn ontzettend veel factoren die invloed kunnen hebben op de manier waarop we met elkaar omgaan zoals verschillende belangen, ambities, karakters en achtergronden. Niet gek dat emoties dan wel eens oplopen.

TalkFirst kan helpen door een neutrale partij te zijn in de situatie, iets wat voor een leidinggevende lastig kan zijn. Door gesprekken zo te faciliteren dat emoties een plek krijgen, (zelf)reflectie ontstaat en de echte thema's bespreekbaar worden, staat de deur vaak weer open om te gaan kijken naar mogelijkheden voor oplossingen in de samenwerking.

TalkFirst kan op elk moment in het conflict instappen om te helpen. Hoe eerder er gehandeld wordt, des te groter de kans op het vinden van een oplossing, maar ook bij conflicten die al langer spelen zijn er vaak toch mogelijkheden om er samen uit te komen. 

Twijfel je over jouw situatie? Let’s talk about it! Neem gerust contact op met TalkFirst om de situatie te bespreken.

TalkFirst helpt bij situaties zoals:

 • Ik word als manager op de proef gesteld, ik heb het idee dat ik tussen 2 partijen moet kiezen.
 • De spanning tussen mij en mijn collega is nu zo groot, wij kunnen niet meer samenwerken.
 • Er is onrust in mijn team, omdat er teamleden zijn die niet meer goed met elkaar overweg kunnen.

Leiderschap

Van leidinggevende naar leider

Een leidinggevende positie hebben als manager of management team, maakt je niet automatisch een leider in de ogen van de mensen waar je verantwoordelijk voor bent. Er wordt veel van je verwacht, je beslissingen hebben vaak consequenties en de afwegingen die je moet maken zijn soms niet makkelijk. Misschien herken je het gevoel dat je iedereen tevreden wilt houden, maar dat elke keuze die je maakt ergens in de organisatie toch voor teleurstelling of onbegrip zorgt. 

Leider zijn heeft net zoveel (in sommige gevallen zelfs meer) te maken met hoe je dingen doet in plaats van wat je doet. Het is voor iedereen die dat wil mogelijk om zich op dit vlak te verbeteren. TalkFirst kan jou daar mee helpen. We gaan we op zoek naar datgene waar van nature je kracht ligt, waar je tegenaan loopt of graag nog verder in zou willen ontwikkelen.

Eventueel kan dit worden ondersteund met een ACT®-meting. TalkFirst kijkt mee naar hoe jij in de praktijk werkt. Communicatie en interactie met collega’s wordt geobserveerd en op basis van de observaties krijg jij direct bruikbare, eerlijke en concrete handvatten om mee aan de slag te gaan. Het respect wat je krijgt door je als leidinggevende kwetsbaar op te durven stellen, zorgt voor grote en blijvende verbeteringen in opvallend korte tijd. 

Spreekt dit jou of jouw management team aan? Let’s TalkFirst! Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Voorbeelden van vragen die TalkFirst krijgt:

 • Wij willen een hechter management team worden, welke stappen hebben wij te zetten?
 • Ik word de nieuwe leider van een team, hoe maak ik een goede start?
 • 2 teams moeten fuseren, hoe begeleid ik dat als manager op de juiste manier?
 • Wij willen een heidag met ons management team organiseren om samen stappen te zetten, kun jij helpen?

Deep Democracy

De wijsheid van de minderheid

ACT®-meting

Inzicht in je natuurlijke talenten

Deep Democracy

De wijsheid van de minderheid

ACT®-meting

Inzicht in je natuurlijke talenten

 

In gesprek:

Versturen

 

In gesprek:

Versturen