Op vertrouwen kun je bouwen!

“Werkgeluk gaat over betekenisvol werk, goede relaties, ontwikkeling en plezier maken. En over het stoppen van overbodige regels, macht, ingewikkelde processen en procedures, ziekteverzuim, ongemotiveerde collega's en slechte managers. Zonde om daar onze energie aan te verspillen.”
- Quote www.weekvanhetwerkgeluk.nl 

Vorige week was het de week van het werkgeluk. Hoe staat het nu met jouw eigen werkgeluk? Heb jij hier bewust iets aan gedaan of doe jij hier bewust iets aan Goede relaties, stimuleren van ontwikkeling, regels en procedures kunnen loslaten, hoe moet dat eigenlijk? Hoe motiveer en stimuleer je mensen in jouw team?

Op vertrouwen kun je bouwen! 
Het bouwen van vertrouwen en het zorgen voor een sociaal veilige omgeving zijn twee kenmerken die iets doen met werkgeluk. Vertrouwen ontstaat niet zomaar, daar moet je tijd en energie insteken. Vertrouwen bouwen kost een hoop tijd maar kan binnen no-time weg zijn, er hoeft soms maar iets kleins te gebeuren. Echter, hoe meer vertrouwen er is, des te beter kan de relatie tegen een stootje. 

Wij - zij!
Je herkent het misschien wel; “Wij doen ons best, maar zij zien dat niet". “Zij weten niet waar wij het over hebben”. “Wij willen wel beter maar zij communiceren niet goed wat ze van ons verwachten”. Het ontstaan van een wij-zij gevoel in een organisatie is zonde. Of het nou gaat om collega’s uit een ander team, of om het management team, je werkt tenslotte allemaal voor hetzelfde bedrijf met dezelfde doelen. Het is interessant om van elkaar te leren. Open staan en  snappen dat ondanks de hiërarchie, rollen en verantwoordelijkheden, mensen s’ochtends met de beste bedoelingen opstaan en naar hun werk komen, helpen daarbij. Nagenoeg iedereen wil graag het beste voor zichzelf én ook voor anderen. 

Als er in de omgeving dan iets gebeurd waardoor op de verkeerde knoppen wordt gedrukt, kan er onenigheid ontstaan, met alle frustraties en gevolgen van dien. Werkgeluk en vertrouwen zijn ver te zoeken. 

In gesprek!
Hoe kunnen we dan toch stappen zetten? Het antwoord zit in contact, in gesprek blijven. Zolang je met elkaar in staat bent om geïnteresseerd te zijn naar (nieuwe of andere) meningen, perspectieven en ideeën, nieuwsgierig te zijn naar wat een ander eigenlijk te zeggen heeft, is er zoveel meer mogelijk. Als iedereen gehoord kan worden, en er ‘gecontroleerde onenigheid’ kan en mag ontstaan over de verschillende meningen, voorkom je heleboel onderstroom.  

Kost dit dan niet heel veel tijd? Jawel, én het is tijd die energie, openheid en vertrouwen en dus werkgeluk oplevert. Tijd die anders verloren kan gaan in onvrede, roddelen, ja zeggen nee doen, ook wel bekend als ‘gedoe’ op het werk. 

Doen dus! 
Maak tijd vrij voor jouw team en de mensen, en besteed deze tijd een keer niet aan de doelstellingen en resultaten maar aan het bouwen van vertrouwen. Je kan dan wel eens worden verrast door de resultaten. 

Vraag eens actief naar feedback op jouw leiderschap. Dat kan zowel een op een als in teamverband. Wat vinden ze fijn, wat kan beter. Let op dat je hier incasseert en luistert en niet in verdediging schiet. Geef aan waar jij mee aan de slag gaat en check na een tijdje bij je team hoe het gaat. Voer eens een ‘onderwater gesprek’ met je team. Stel vragen; wat speelt er waar zitten zorgen, wat zou je graag willen en probeer dan alleen maar te luisteren. Kijk pas daarna met elkaar wat er nodig is. Waar jullie mee gaan starten, stoppen of doorgaan. 

Reken je niet rijk met het eenmalig organiseren van een teamdag. Dat draagt zeker bij aan vertrouwen en zorgt voor een goede dosis fun, maar vervaagd snel in de waan van de dag en dagelijkse werkzaamheden. Het creëren van echt vertrouwen gebeurt iedere dag opnieuw, tijdens het werk. Als jij dát weet te faciliteren en stimuleren, dan maak jij als leider het echte verschil!

Delen

© TalkFirst

Versturen